In polder Mastenbroek!

In het najaar van 2016 is veel van mijn vrije tijd opgegaan in een grandioze verbouwing. De planning was dat dit eind oktober klaar zou zijn. Vlak voor de Kerst waren we klaar. De mooiste snoektijd van het jaar gemist. Balen! Maar het was het waard.

Half december vast een afspraak gemaakt voor een vistrip eind januari. Plannen werden voorzichtig al gemaakt. Ergens een polder bij de Zaanse Schans, regio Boskoop of in de kop van Groningen. De laatste viel al snel af. Eind januari kenmerkt zich doorgaans door kou en verhoogde kans op vorst. De kop van Groningen kernmerkt zich doorgaans door veel wind. Dit leek ons geen goede combinatie.

Naarmate de maand januari vorderde werd het steeds kouder. Voor de schaatsliefhebbers positief! Maar voor de roofvissers onder ons lastig. Hard water vist niet makkelijk. De laatste week van januari werd er dooi voorspeld in combinatie met regen. Dit verhoogde de kans op vissen. Helaas werd de dooi steeds verder uitgesteld. De dooi werd over het weekend heen getild. Al snel werd besloten om geen dag te investeren in een voor ons onbekende regio met als risico dat alles dicht lag. Polder Mastenbroek is voor ons een bekende polder en ligt geografisch voor ons beiden gunstig.
Door omstandigheden was ik in de gelegenheid om de week voor de vistrip even door de polder te rijden. Sommige stukken lagen voor 40% tot 60% open, andere stukken lagen helemaal dicht. Woensdag en donderdag nacht kregen we nog matige tot strenge vorst met temperaturen van -6 graden. Zaterdag even contact gehad. Het was die dag heerlijk weer. Het voelde een beetje ‘voorjaatsachtig’. Kortom: viskriebels!

De volgende dag rond 7.00 uur weg, zodat we konden beginnen als het licht werd. De auto geparkeerd en we keken uit op de schaatsbaan. Hier werden gisteren nog rondjes gemaakt op de ijzers.

Het eerste stuk van echt ondiep ca. 20-25cm. We besloten een stukje verder te rijden. Direct actie! Al vrij vlot mistte ik een snoek in het eerste beste open stukje water. Was dit een voorteken voor veel actie?

We hebben veel effectieve uren gemaakt, maar besloten zo rond 15.00 uur te stoppen. Naast een hele lichte aanbeet onder een duker verder geen actie meer gehad. Helemaal NIKS! Onderweg naar huis besloot ik via Meppelk te rijden. Hier heb ik nog een aantal stekken gevist die normaal gesproken wel actie opleveren. Maar ook hier helemaal NIKS!

Ondanks de tijdige dooi, was het een dooie boel!
De volgende keer weer een nieuwe polder. De afspraak is gemaakt voor het eerste weekend van maart. Welke polder? We gaan ons orienteren en melden ons weer.

Tight lines!