Het roofvis seizoen afsluiten!

Dat is toch altijd wel een dingetje. De wetenschap dat je een aantal weken niet achter de rovers aan mag doet je vaak toch besluiten om een extra trip te plannen. Onze laatste trip was alweer in februari. Toen waren we in Polder Mastenbroek geweest en de Friese Veenpolders. Voor ons bekende wateren, daarom nu weer eens besloten om een nieuwe polder te kiezen.

Twiske Polder

Gekozen was voor Twiske Polder (of voor sommigen Polder Twiske). Simon was hier eenmaal eerder geweest, maar had nog lang niet alles gezien/ gevist. We hadden op tijd afgesproken om zo een mooie dag te kunnen maken. Ik kwam vanuit het noorden en dwars door Purmerend heen, via een vinex wijk sta je zo ineens midden in de natuur. Simon die vanuit Utrecht kwam was al aan het vissen. Weinig file leed gelukkig, ondanks onze doordeweekse dag.

Een korte meter vis

We hadden ons plan gemaakt en gingen de polder in. Gezien het voorjaarsweer kozen wij de strategie om in ondiepe wateren te vissen. Vanuit het diepe water trekt de snoek in het voorjaar de ondieptes in in verband met de paaitijd. Fish on!
BAM hangen… Binnen 5 minuten wordt de eerste poldersnoek gehaakt. En aan de rug te zien kon dit wel eens de topper van de polder zijn. Vol verwachting schuift de vis in het net en alles lijkt er op dat het een dikke meter vis is. Alleen de lengte!!! Die klopt niet helemaal. Een hele massieve vis, alleen blijft de lengte steken bij ´slechts´ 89cm. Tijd voor een foto momentje. De vis was wat vies en deze werd zorgvuldig even schoon gemaakt. De vis besloot dat het genoeg was en met een rake klap verkoos hij het polderwater weer. Geen foto, maar zeker een geluksmoment!

Dansen op Twiske Polder

Roerdomp Twiske Polder

Roerdomp gespot in Twiske Polder (bron foto: Wikipedia)

Er werd mij aangeraden om lieslaarzen aan te doen, omdat je werkelijk loopt te dansen op de kant. De aarde onder je voeten drijft soms letterlijk op het water. Dit maakt het soms moeilijk om het viswater voorzichtig te benaderen.Dit zie je eigenlijk terug in de gehele polder. De ene keer wat meer dan de andere. Soms heb je het gevoel dat je zeebenen krijgt. Mocht je Twiske Polder gaan bezoeken? Wat extra droge kleding en schoenen is geen overbodige luxe.

Prachtige natuur

Als je in Twiske Polder rond loopt dan kan je je niet voorstellen dat je vlakbij de grote steden aan het vissen bent. Nou ben ik niet zo’n vogelkenner, maar kan er wel van genieten. Meestal wordt ik door mijn vismaten geattendeerd op de mooie natuur. Ditmaal stonden we een eindje uit elkaar en vroeg ik me af wat voor ‘rare vogel’ ik gezien had. Na wat omschrijvingen als ‘een soort van bruine reiger’ die uit het riet kwam, werd het al snel duidelijk. Het bleek een Roerdomp te zijn die ik gezien had. Mijn vismaat toch lichtelijk jaloers, omdat deze vogel behoorlijk zeldzaam blijkt te zijn.

Snoeken in overvloed

Vissen in Polder Twiske was goed! Althans we hebben veel vissen gezien. Door het extreem heldere water hebben we een heel aantal volgers gezien. Gewoon volgers, die mee zwommen tot aan je voeten en afbogen richting een andere kant. Nieuwsgierigheid? Wie zal het zeggen. Opmerkelijk op een gegeven moment vang ik een snoek van 67cm bij mijn eerste worp in een nieuw stukje water. Onthaken, fotootje, terug zetten en weer vissen. Bij mijn tweede worp vang ik wederom een snoek, nu iets kleiner (een koppeltje?).
Uiteindelijk hebben we iets van 8 vissen gevangen (ten tijde van het schrijven weet ik het niet precies meer).Met een mooie bonus vis aan het begin, wist Simon de dag ook af te sluiten met een mooie bonus vis. Een dikke 70-er, maar dan een snoekbaars. Pracht exemplaar! Op ondiep water aan de bucktail-chatter. Paai grond? Verdediging van het nest? In ieder geval een prachtige donkere rover.

Impressie van de polder

[Not a valid template]

Vangsten deze sessie

[Not a valid template]

Let op route en parkeren

Dat je je vlakbij de grote steden bevind blijkt wel uit de route. Sommige gedeelte mag je in de spitstijden niet rijden en op sommige stukken is het betaald parkeren. Met name in het weekend (en vooral ’s zomers) zal het hier behoorlijk druk zijn met bezoekers van het prachtige polder gebied.

Nu eerst even een weekje of acht ‘rust’. Daarna mogen we weer!

Tight lines!