Adres voor route: Polder Zuidbroek, 2861 Bergambacht. Indien u deze route aanhoud staat u midden in polder Krimpenerwaard. U bent dan al veel viswater tegengekomen en kan u direct vissen, wellicht bent u al begonnen voordat u dit punt bereikt.

Ligging Polder Zuidbroek – Krimpenerwaard

Een polder ten oosten van de plaats Berkenwoude in de Krimpenerwaard.  De Krimpenerwaard is een gebied dat wordt omsloten door de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist. ‘Krimp’ betekent rivierbocht, en een ‘waard’ is een geheel door rivieren omgeven stuk land. Er zijn meerdere polders in het gebied. In het westen grenst de polder aan de polder Berkenwoude. Daarnaast kunt u de volgende polders vinden in deze regio:  polder de Lopikerwaard en de Zuidplaspolder.

Onderstaande kaart geeft polder Zuidbroek weer:

<<<kaart>>>

Visvergunningen

Voor een actueel overzicht van benodigde vergunningen verwijzen wij u graag door naar de Visplanner van Sportvisserij Nederland. Bekijk hier direct het overzicht van polder Zuidbroek in de Krimpenerwaard.

Visplanner voor de juiste vergunning om te snoeken in de polder

Achtergrond informatie Polder Zuidbroek

De polders Schuwagt, Den Hoek en Zuidbroek loosden oorspronkelijk hun water aanvankelijk op de Lek. In de 14e eeuw werd een watergang naar de Hollandse IJssel aangelegd. Dit kanaal liep van de zuidwesthoek van de polder Zuidbroek, via het veenriviertje deLoet, naar de noordwesthoek van de polder Schuwagt en vervolgens langs de grens Krimpen aan den IJsselOuderkerk aan den IJssel naar een wiel tegen de IJsseldijk. Deze afwatering voldeed echter niet vanwege de lange weg die het polderwater had af te leggen, en rond 1370 werd een nieuwe uitwatering gegraven, nu weer naar de Lek. In de 15e eeuw werd windbemaling gebruikt om weer op de IJssel te lozen. De lange watergang vanaf de Loet naar de IJssel werd ingericht als boezem. Aan het eind van de 15e eeuw sloegen de polders Den Hoek, Schuwagt en Zuidbroek uit op de Loet met in totaal 5 molens. Vanaf 1868 vindt de bemaling van de polders plaats met het stoomgemaal Reinier Blok, aan de IJsseldijk. Sinds de ingebruikname van het nieuwe gemaal Johan Veurink, is Reinier Blok niet meer in gebruik. Bron en meer informatie: Wikipedia – Polder Zuidbroek.

Artikelen over Polder Zuidbroek: